
הוא נכנס לחדר עם ראש זקוף, מבט חודר ואוויר דחוס של עליונות. מדבר בביטחון מוחלט, לא מקשיב לאף אחד, תמיד יודע יותר מכולם. קשה להתווכח איתו, עוד יותר קשה לעבוד איתו - אבל לרגעים הוא מעורר הערצה. מה מסתתר מאחורי הדמות הזו? האם זו באמת עוצמה - או מנגנון הגנה מתוחכם כשמתחת לחזות הנחושה מסתתר סיפור של ספק עצמי, פגיעוּת מודחקת ורעב לאישור?
הבה נצלול אל תוך אחת התופעות המרתקות והמורכבות בנפש האנושית - מה מקורה, איך מזהים אותה, כיצד היא משפיעה על מערכות יחסים, ומדוע דווקא ביטחון שקט הוא הדרך הבריאה קדימה.
ראשיתו של המונח
המונח "תסביך עליונות" (Superiority Complex) נטבע בראשית המאה ה-20 על ידי הפסיכולוג הווינאי אלפרד אדלר, במסגרת תאוריית הפסיכולוגיה האינדיבידואלית שפיתח. אדלר - שביסס רבים מרעיונותיו על העבודה עם תחושות נחיתות - הגדיר את תסביך העליונות כדפוס הגנתי המהווה תגובת-יתר לרגשי נחיתות עמוקים. במילים אחרות, אדם המפתח תסביך עליונות למעשה מנסה לפצות על תחושה פנימית שהוא "אינו מספיק טוב", באמצעות התנשאות או האדרה עצמית מופרזת. בניגוד לשאיפה בריאה להישגים, שתיתכן אצל כל אדם, בתסביך עליונות השאיפה למצוינות נשענת על צורך לא מודע להתגבר על נחיתות ולהוכיח לעולם - ובעיקר לעצמו - את ערכו.
תסביך הנחיתות (Inferiority Complex), מושג שגם אותו טבע אדלר (בשנת 1907), ניצב מנגד לתסביך העליונות ומשלים אותו. למעשה, אדלר טען כי שתי התופעות הן לעיתים שני צדדים של אותו מטבע: רגשי נחיתות שלא קיבלו מענה בריא עלולים להוביל להתפתחות תחושת עליונות כתחבולת הגנה. אדם בעל תסביך נחיתות מרגיש נחיתי, חסר ערך או "פחות טוב" מאחרים, בעוד אדם בעל תסביך עליונות מאמץ חזות של ביטחון עצמי מופרז ועליונות - לעיתים קרובות כדי להסוות בדיוק את אותה תחושת נחיתות בסיסית. אדלר האמין שסביבת הילדות ממלאת תפקיד מרכזי בהתפתחות תחושות נחיתות או פגיעוּת, ולכן גם בהתפתחות תסביך העליונות כהתגוננות - למשל, ילד שגדל בסביבה של ביקורתיות מוגזמת, הזנחה או לחלופין "פינוק" יתר על המידה, עלול לפתח רגשי נחיתות ובהמשך לפצות עליהם בהתנשאות ובדרישת יחס מועדף. חשוב לציין כי תסביך עליונות אינו אבחון רשמי בלקסיקון הפסיכיאטרי המודרני (לא מופיע ב-DSM-5, ספר האבחנות הפסיכיאטריות), אלא מושג המתאר מכלול מאפיינים והתנהגויות. עם זאת, השימוש בו רווח בפסיכולוגיה הפופולרית כמסגרת להבנת תופעות של יהירות קיצונית, גרנדיוזיות והתנשאות.
>> למגזין המלא - לחצו כאן


סימפטומים והתנהגויות אופייניות של תסביך עליונות
אז איך מזהים אדם עם תסביך עליונות? ישנם מספר סימנים ודפוסי התנהגות מובהקים החוזרים על עצמם אצל אנשים המפגינים תחושת עליונות מופרזת:
- התנשאות וזלזול באחרים - נטייה להמעיט בערכם של אנשים אחרים, לזלזל בדעותיהם או בהישגיהם, ולהתייחס אליהם באופן מתנשא כאילו הם נחותים.
- צורך תדיר באישור והערצה - חיפוש בלתי פוסק של תשומת לב, שבחים והכרה. אדם עם תסביך עליונות מצפה שסביבתו תזהה את "גדולתו" כל העת, ולעיתים קרובות יתחרה באחרים על מרכז הבמה ועל ההישגים. הוא עשוי, למשל, להתפאר בהישגיו ולהעצים אותם מעבר לפרופורציה, ואף להמציא או להגזים ביכולותיו כדי להרשים.
- הערכת עצמי מופרזת וחסרת ביסוס - לאותם אנשים יש דימוי עצמי מנופח באופן קיצוני. הם משוכנעים שהם מוכשרים, חכמים או מצליחים יותר מכולם - גם כאשר בפועל אין להם הוכחות או הישגים ממשיים שתומכים בתחושה הזו. כל ביקורת או סתירה לעמדתם עלולה להצית תגובה רגשית חריפה, שכן היא מערערת את תחושת העליונות השברירית.
- חוסר נכונות להקשיב ומשוב שלילי - אדם השרוי בתסביך עליונות מתקשה לקבל דעות של אחרים, ובפרט ביקורת. הוא עשוי לקטוע שיחה, להתעלם מעצות או לנופף בביטול בטענות שלא עולות בקנה אחד עם דעתו. מבחינתו, "איך ייתכן שמישהו אחר צודק?" - עמדה המקשה על למידה מצמיחה ומשיתוף פעולה.
- תחושת זכאות וסמכות - רבים מבעלי תסביך העליונות מרגישים שמגיע להם יחס מיוחד. הם עלולים לתפוס את עצמם כדמויות סמכות יוצאות דופן (Expert Syndrome), ולצפות שכולם יכירו בעליונותם. תחושת ה"אני ואפסי עוד" הזו עלולה להתבטא בהתנהגות שתלטנית, בקבלת החלטות חד-צדדית ובכפיית דעתם על הסובבים.
- תגובות קיצון לביקורת ותנודות במצב הרוח - מאחורי חזות הביטחון המופרז מסתתר לרוב אגו שברירי. לכן, כאשר אדם כזה נתקל בסתירה או בביקורת - אפילו מרומזת - הדבר עלול לערער אותו ולהוביל להתפרצויות כעס, עלבון עמוק או מצב רוח דיכאוני. הסביבה יכולה לחוש ב"נדנדה" הרגשית הזו: רגע אחד יהיר וגאה, וברגע הבא כעוס או מדוכדך כשאינו זוכה לאישור הנכסף.
חשוב להדגיש: רשימת סימפטומים זו אינה כלי אבחון רשמי, אלא אוסף מאפיינים נפוצים. ייתכן שאדם יפגין חלק מההתנהגויות הללו מעת לעת מבלי שלוקה ב"תסביך" של ממש. המכלול, העוצמה והעקביות של דפוסי ההתנהגות הם שעשויים להעיד על קיומו של תסביך עליונות. במקרים מורכבים, רק איש מקצוע יכול לקבוע אם ההתנהגות נובעת מתחושת עליונות הגנתית או אולי מהפרעה אחרת (למשל הפרעת אישיות נרקיסיסטית, שזכתה להתייחסות בהמשך).
דמויות היסטוריות שהתנהגותן מרמזת על תסביך עליונות
לאורך ההיסטוריה תועדו אישים - במיוחד בעמדות כוח - שהתנהגותם מאופיינת בתחושת עליונות קיצונית, לעיתים עד רמה הרסנית. למרות שלא נכון "לאבחן" לאחר מעשה דמויות היסטוריות, ניתן בעין זהירה לזהות דפוסים של התנשאות וגרנדיוזיות שעשויים להלום את הגדרת תסביך העליונות. נציג כמה דוגמאות בולטות, תוך הסתייגות שמדובר בפרשנות אפשרית ולא בקביעה מוחלטת:
- דיקטטורים ומנהיגים טוטליטריים - שליטים כמו אדולף היטלר או בניטו מוסוליני ימ"ש הפגינו בולטות יתר של תחושת חשיבות עצמית ועליונות על עמים ואוכלוסיות אחרות. במקרה של היטלר, למשל, חוקרים מציינים שילדותו התאפיינה בתחושת חוסר אונים ותסכול - אביו היה אלים ומשפיל - ושבתגובה לכך פיתח היטלר כמבוגר מנגנון פיצוי נפשי עוצמתי: שאפתנות ללא גבול לכוח, נחישות לשליטה מוחלטת ואמונה כמעט מיסטית בעליונותו הגזעית והאישית.
הפסיכולוג הנרי מארי, שניתח את אישיותו של היטלר עבור המודיעין האמריקאי בזמן מלחמת העולם השנייה, תיאר את היטלר כטיפוס "תגובתי" המונע מנקמה על פגיעות נרקיסיסטיות ועל רגשי נחיתות מוקדמים. במונחים של אדלר, היטלר גילם "מחאת גבריות" מוקצנת - ניסיון כפייתי להוכיח עליונות וכוח כתגמול על תחושת "הקטנות והחולשה" שחש בילדותו. תוצאותיו ההרסניות של דפוס נפשי זה ניכרו היטב - מהאידאולוגיה הגזענית שסחפה אומה שלמה ועד המלחמה והחורבן שהמיט על העולם.


- "הקומפלקס של נפוליאון" - דוגמה מפורסמת נוספת, אם כי שונה, היא התופעה המכונה "תסביך נפוליאון". נפוליאון בונפרטה, הקיסר הצרפתי, נודע (בצדק או שלא - תלוי בפרשנות היסטורית) כקטן קומה יחסית לסובביו, ובתרבות הפופולרית התקבע הדימוי שהוא ניסה לפצות על כך באמצעות כיבושים שאפתניים והתנהגות שתלטנית.
ביטוי לכך ניתן לראות בקריקטורות סאטיריות מאותה תקופה המציגות את נפוליאון כדמות קטנה ותוקפנית מול יריביו. למעשה, "תסביך נפוליאון" הפך לשם דבר בפסיכולוגיה העממית - תיאור לאדם (בדרך כלל נמוך קומה או עם נחיתות פיזית אחרת) שמנסה להוכיח את עצמו ולשלוט באחרים בצורה אגרסיבית כאמצעי לפצות על תחושת נחיתות שלו עצמו.
מחקרים עדכניים אף בדקו את התופעה בקרב גברים נמוכי קומה ומצאו ראיות מסוימות לכך שהם נוטים להתנהג בצורה אגרסיבית יותר בתחרות עם גבוהי קומה, כמעין אסטרטגיית התמודדות אבולוציונית - מה שמספק גיבוי מודרני לרעיון העממי של "קומפלקס הנמוך". אמנם נכון שקמו חוקרים רבים וערערו על עובדה זו לפיה היה נפוליאון נמוך יחסית לקרוביו, אבל מכל מקום, גם אם זה נכון וגם אם לא, הרעיון עצמו מוכח.

למשל, מנהיגים בעלי "סינדרום ההיבריס" - תופעה שתוארה במחקר על פוליטיקאים שמגיעים לעמדת כוח ומתפתחת אצלם עם הזמן אמונה שהם כל-יכולים ופטורים מביקורת - עלולים לקבל החלטות הרסניות מתוך תחושת זכאות ועליונות. גם בתחום הבידור והעסקים ראינו ידוענים ומנכ"לים שטיפחו תדמית אגוצנטרית קיצונית, השתבחו ללא הרף בהצלחותיהם וסירבו להכיר בטעויותיהם. במקרים מסוימים, ההתנהגות הזו גבלה בהפרעת אישיות נרקיסיסטית, אך גם כאשר אין אבחון רשמי - הציבור והתקשורת לעיתים מתארים זאת כ"סובלים מתסביך עליונות".
גישה עובדתית וזהירה מחייבת לומר שלא תמיד ניתן לקבוע אם מדובר באמת בתסביך נפשי או פשוט באופי יהיר, אך הדוגמאות ההיסטוריות והעכשוויות מלמדות עד כמה מסוכנת עלולה להיות תחושת עליונות חסרת רסן - למנהיג עצמו ולסובביו.
השפעות התסביך על מערכות יחסים, עבודה וחברה
תסביך עליונות, כשהוא בא לידי ביטוי מובהק, אינו נשאר עניין פרטי - הוא מקרין ומשפיע על כל סביבתו הבין-אישית. במערכות יחסים קרובות, כגון זוגיות או חברות, אדם עם תחושת עליונות קיצונית עלול לגרום למתח מתמשך. בני זוג או חברים של מי שמתנשא עליהם דרך קבע עלולים לחוש מושפלים, בלתי מוערכים ומתוסכלים. דיאלוג שוויוני הופך קשה מאוד כאשר צד אחד "יודע הכול" ומסרב להקשיב. אותו אדם עשוי לנקוט בהתנהגות שתלטנית ואף פוגענית רגשית - בין אם באופן גלוי (ביקורת, לעג, הקטנת האחר) ובין אם באופן מרומז (התעלמות מדעתו, קבלת החלטות חד-צדדית). לאורך זמן, דפוסים כאלה מובילים לסכסוכים, התרחקות רגשית ואף ניתוק קשרים. לא פעם בן/בת זוג או חבר קרוב ירגיש שהוא "דורך על ביצים" סביב האדם המתנשא, מחשש לעורר את כעסו או לזכות בזלזול. תחושות כמו טינה, חוסר אונים וביטול עצמי צצות במערכות יחסים כאלו, הפוגעות ברווחתם הנפשית של כל המעורבים.
גם בסביבת העבודה ההשלכות חמורות. עמיתים או מנהלים בעלי תסביך עליונות יוצרים לרוב אקלים ארגוני רעיל. במקום עבודת צוות ושיתוף פעולה, צץ מרוץ תחרותי בלתי בריא - אותו אדם ישאף תמיד "להיות מעל כולם". כך למשל, עובד שנוטה לעליונות אולי ינסה ללא הרף להתעלות על קולגות שזכו להכרה, אפילו אם יצטרך לנכס הצלחות של אחרים לעצמו. הוא עלול לשקר לגבי כישוריו או הישגיו כדי להיראות כמוצלח מכולם, ומנגד לגמד תרומות של אחרים. מנהל המתנהל כך יכול לדכא את המוטיבציה בצוות: הוא לא יקשיב לרעיונות (שהרי "רק הוא יודע"), יקבל החלטות לבדו, ולא יפרגן על הצלחות - מה שיגרום לעובדיו לחוש חסרי ערך. מחקרים ארגוניים מצביעים על כך שעובדים תחת מנהיג יהיר ושתלטן מפתחים יחס ציני ונוטים לעסוק ב"רכילות שלילית" כדי להתמודד עם התסכול, דבר הפוגע עוד יותר בלכידות ובתקשורת בצוות. מעבר לכך, התנהגות מתנשאת עלולה לגרור עימותים ישירים - עובדים שמרגישים מושפלים עשויים להגיב בכעס, לעתים באופן שמחריף את הקונפליקט. לבסוף, הארגון כולו משלם מחיר: ירידה בשיתוף הידע, שחיקת מורל, תחלופת עובדים גבוהה ופגיעה בפריון.
ברמה הרחבה יותר, בחברה ובקהילה, אנשים בעמדות השפעה עם תסביך עליונות עלולים להסב נזק ניכר. היסטורית, אידאולוגיות המבוססות על עליונות (גזעית, תרבותית או אחרת) הובילו לאפליה, אלימות ואף רצח עם. כאשר מנהיג פוליטי מאמין בעליונותו שלו או של קבוצתו באופן מופרז, הוא עשוי לקבל החלטות הרות אסון מתוך זלזול בסיכונים ובערכם של בני אדם אחרים. גם בחיי היומיום, אדם "רגיל" עם תסביך עליונות יכול לערער מרקם חברתי: למשל, דמות בעמדת סמכות מקומית (מורה, מאמן, מנהל קהילה) שמתייחסת בזלזול ועושה 'gaslighting' (מניפולציה של הזולת כדי לגרום לו לפקפק בתפיסותיו) בסובבים אותו, יכולה לפגוע קשות בביטחון ובשיתוף הפעולה של חברי הקבוצה. מבחינה נפשית, ההשפעה על הצד שמנגד דומה בהרבה מקרים להשפעת בריונות: תחושות של השפלה, חרדה, ירידה בדימוי העצמי ודיכאון עלולות להתפתח אצל מי שנמצאים לאורך זמן תחת צלו של אדם שחושב עצמו "נעלה" עליהם. מצב כזה, אם אינו מטופל, עלול ליצור מעגל שלילי: בעל תסביך העליונות דוחף אנשים מעליו או מרחיק אותם, מה שמוביל לבידודו החברתי - ומנגד מחזק אצלו עוד יותר את ההצדקה לראיית האחרים כנחותים ("הם ממילא לא מגיעים לקרסוליי"). כך נוצרת נבואה המגשימה את עצמה, המעגנת את האדם עוד יותר בדפוסי החשיבה ההרסניים.
דרכי התמודדות עם תסביך עליונות
החדשות הטובות הן שתסביך עליונות אינו גזרת גורל קבועה. הן אנשים שמזהים בעצמם נטיות כאלה, והן הסביבה הקרובה לאותם אנשים - יכולים לנקוט צעדים לשיפור המצב. נתייחס להתמודדות משני היבטים: ברמה האישית של האדם החווה תחושות עליונות, וברמת הסביבה - כיצד להתנהל מול אדם כזה.
ברמה האישית (לאדם המזהה אצלו תסביך עליונות): הצעד הראשון והקריטי ביותר הוא מודעות עצמית. יש צורך באומץ ובכנות להכיר בכך שההתנהגות היהירה משמשת כמסיכה המסתירה חוסר ביטחון או פחד מפני כישלון. תהליך זה יכול להתחיל בשאלות שאדם שואל את עצמו: מדוע אני מרגיש צורך להוכיח שאני טוב מכולם? אילו ספקות או חולשות פנימיות מניעים אותי?. זהו מסע לא קל, כי הוא מחייב ניפוץ אשליות ונכונות להתבונן בפגיעוּת הפנימית.
לאחר זיהוי היסודות הללו, מומלץ לנקוט בכמה צעדים מעשיים:
אתגור דפוסי חשיבה - בכל פעם שעולה מחשבה כמו "אני חייב להיות הכי טוב" או "אף אחד לא מבין כמוני", ניתן לנסות לערער עליה באופן רציונלי: האם באמת עליי להיות הכי טוב? מה יקרה אם אהיה "רק" טוב? האם יכול להיות שלאנשים אחרים יש ידע בתחומים שאין לי? אתגור עקבי של המחשבות המנפחות עשוי להכניס פרופורציה בריאה יותר.
טיפוח אמפתיה - השתדלו "לנעול את נעלי האחר": לנסות להבין נקודות מבט של אנשים סביבכם ולזכור שלכל אחד חוזקות וקשיים. פיתוח היכולת להעריך את האחר במקום לזלזל בו, תורם ישירות גם להפחתת הצורך המתמיד בהאדרה עצמית. התמקדות בצמיחה אישית לעומת תחרות - הציבו מטרות אישיות להתקדמות בתחומים שחשובים לכם, וערכו השוואות לעצמכם בעבר במקום לאחרים. כך תחוו סיפוק מבוסס מציאות (למשל: "השגתי שיפור ביחס לשנה שעברה") במקום סיפוק יחסי ושברירי ("אני חייב להיות טוב יותר מפלוני").
קבלת ביקורת ולמידה מטעויות – זה אולי האתגר הגדול ביותר לאדם עם עליונות, אך הוא חיוני. תרגלו הקשבה פעילה כאשר נותנים לכם משוב, ונסו למצא בו נקודה בונה אחת לפחות. זכרו שביקורת אינה התקפה אישית אלא כלי להתפתחות. אף אחד אינו מושלם, וההכרה בכך היא חלק מביטחון עצמי בריא. במקרים רבים, פנייה לעזרה מקצועית יכולה להיות מהלך משנה חיים: פסיכותרפיה (במיוחד טיפול קוגניטיבי-התנהגותי או טיפול דינמי בגישה אדלריאנית) עשויה לעזור לחשוף את שורשי רגשי הנחיתות, לעבד אותם, ולסגל מנגנוני התמודדות חדשים ובריאים יותר. מחקרים וקלינאים עם נסיון מהשטח מדווחים כי עם מודעות, רצון לשינוי ותמיכה נכונה, אפשר להתגבר על תסביך העליונות ולפתח במקומו הערכה עצמית מציאותית וגמישה יותר.
ומה יעשו הסובבים?
ברמת הסביבה (איך אחרים יכולים להתמודד מול אדם בעל תסביך עליונות): ראשית, כדאי לזכור שלא קל להיות בקשר קרוב עם אדם כזה, ולכן חשוב להגן על עצמנו בתוך האינטראקציה. אחת האסטרטגיות המרכזיות היא שמירה על אמפתיה וריחוק רגשי בו-זמנית. המשמעות: לנסות להבין שבבסיס ההתנשאות מסתתר כנראה אדם פגיע (אולי חרד או חסר ביטחון) - גישה אמפתית זו עשויה לעזור לנו שלא לקחת את ההערות הפוגעות באופן אישי מדי.
במקביל, חשוב להציב גבולות ברורים: לא לאפשר יחס משפיל או ניצול. אפשר וכדאי להעיר ברוגע ובאסרטיביות על התנהגות שעוברת גבול: למשל לומר, "כשאתה מדבר אליי בטון מזלזל, זה פוגע בי. אבקש שתכבד אותי כמו שאני מכבד אותך". תקשורת אסרטיבית, שאינה תוקפנית מצד אחד אך גם לא מתרפסת מצד שני, משדרת מסר שאנו מכבדים את עצמנו ולא מוכנים שיורידו מערכנו. שמירה על קור רוח חשובה ביותר - אדם יהיר לעיתים "מוּנָע" מהיכולת לערער אחרים. אם נגיב בכעס מתפרץ או בהתגוננות יתר, סביר שזה יחמיר עימות. עדיף לנשום עמוק, להגיב בצורה עניינית, ואף אם צריך - לנתק מגע זמנית בשיחה מתוחה ("בוא נעצור כאן ונדבר שוב כשתירגע"). עוד כלי מועיל הוא מתן משוב מאוזן: נסו להביע הערכה כשהאדם כן מפגין גישה חיובית, לצד הצבעה עניינית על מקומות לשיפור. כך הוא לא ירגיש מותקף לגמרי, וייתכן שיהיה פתוח במקצת להקשבה.
במקרים של יחסים מקצועיים או משפחתיים בלתי ניתנים לניתוק, שקלו להיעזר בגורם שלישי - למשל יועץ ארגוני במקרה של מנהל יהיר במיוחד, או טיפול משפחתי אם בן משפחה מסוים משליט טרור רגשי בבית. לבסוף, עידוד לפנות לטיפול - אם יש לכם ערוץ תקשורת טוב מספיק עם אותו אדם, נסו, ברגישות ולא מתוך האשמה, להציע את האפשרות של עזרה מקצועית: "אולי שיחה עם איש מקצוע תוכל לעזור לך להתמודד עם הלחץ שאתה מרגיש". לעיתים אדם לא מודע כלל למנגנון שמפעיל אותו, והכוונה נכונה עשויה לפתוח לו דלת לשינוי. כמובן, אי אפשר לכפות על מישהו להשתנות - האחריות הסופית מוטלת עליו. בינתיים, אתם כסביבה זכאים גם לדאוג לעצמכם: לתחום גבולות, לפנות למערכות תמיכה אחרות (חברים, ייעוץ) ולהימנע מהפנמה של המסרים המנמיכים שבאים ממנו.
ביטחון עצמי בריא מול תסביך עליונות – מה ההבדל?
לעיתים מתבלבלים בין ביטחון עצמי גבוה לבין יהירות או תסביך עליונות, אך למעשה מדובר בשני דברים שונים בתכלית. ביטחון עצמי בריא הוא מצב נפשי שבו אדם מעריך את יכולותיו וכישוריו באופן חיובי אך מציאותי, ומחזיק בתחושה יציבה של ערך עצמי שאינה תלויה בהשוואה מתמדת לאחרים. אדם בעל ביטחון עצמי אמיתי יודע את ערכו אך אינו חש צורך להנמיך אחרים כדי להרגיש גבוה. לעומת זאת, תסביך עליונות הוא דימוי עצמי מנופח ומזויף במידה רבה, הנבנה על יסודות רעועים של השוואות, תחרותיות והאדרה עצמית חסרת כיסוי. כפי שניסח זאת יפה אחד הפסיכולוגים: "יהירות אינה עודף ביטחון עצמי - אלא מחסור בביטחון שמתחפש לעודף".
אכן, אדם בטוח בעצמו באמת לא מנסה להיות עליון על אחרים. הוא אינו צריך להוכיח את ערכו על ידי השוואות או התרברבות, משום שהוא שלם למדי עם עצמו. החדווה והסיפוק של אדם כזה נובעים מלהיות מי שהוא וממימוש ערכיו וכישוריו, לא מלהיות טוב יותר ממישהו אחר. לעומת זאת, אדם עם תסביך עליונות אובססיבי לגבי מיקומו בסולם החברתי - הוא מרגיש טוב רק כשאחרים "מתחתיו", ולכן עסוק ללא הרף בהשוואות, בדירוגים ובניסיון לבסס את עליונותו.
דוגמה להמחשה - מעשה בשתי תלמידות
ניקח דוגמה מוחשית: נניח שתי תלמידות מצטיינות בכיתה. הראשונה בעלת ביטחון עצמי בריא - היא שמחה בהישגיה, לומדת בהתמדה מתוך אהבת הידע, ואם תקבל ציון מעט נמוך מהרגיל, תתאכזב אבל תדע שזה לא מוריד מערכה כאדם. היא גם תשמח לפרגן לחבריה אם הצליחו ותשאף לשתף פעולה בלמידה. השנייה לעומתה לוקה בתסביך עליונות - היא חייבת תמיד להיות ראשונה. ציון פחות ממושלם יערער אותה עמוקות, לא כי החמיצה ידע אלא כי "מישהו עקף אותה". היא תטה לזלזל בהצלחות של אחרים ("להוא היה קל, לא חוכמה") ותתקשה לעבוד בצוות מחשש שהקרדיט יתחלק. במקרה כזה, ברור שהראשונה מפגינה ביטחון עצמי שלם וגמיש, בעוד השנייה בעצם שבירה מבפנים למרות חזות היהירות.
ביטחון עצמי בריא מתאפיין גם ביכולת לקבל ביקורת ולהכיר בטעויות. אדם כזה אינו רואה בביקורת איום על ערכו; הוא יכול לומר "טעיתי" מבלי שתחושת הערך שלו תתנפץ. לעומתו, אדם יהיר חווה כל ביקורת כהתקפה אישית ומייד יגיב בהתגוננות או בהתקפת נגד. בנוסף, ביטחון אמיתי הולך יד ביד עם צניעות. לא צניעות מזויפת, אלא הכרה כנה בכך שגם אם אני טוב במשהו - תמיד יש מה לשפר ותמיד יש ערך גם לאחרים סביבי. לכן אנשים בעלי ביטחון עצמי איתן לרוב מקרינים ענווה וכבוד כלפי הזולת, בניגוד לבעלי תסביך עליונות שמשדרים זלזול והתנשאות. חשוב לציין: ניתן בהחלט להיות אדם מצליח מאוד ובעל כישרונות נדירים וגם צנוע ובעל ביטחון בריא. דוגמה קלאסית היא מדענים או מנהיגים גדולים או להבדיל כמובן גדולי ישראל במשך הדורות הידועים דווקא בפשטות הליכותיהם, ביכולתם להקשיב לאחרים ובנכונותם ללמוד - סימן לביטחון עצמי אמיתי שאינו מצריך רעש וצלצולים.

לסיכום חלק זה, ניתן לומר שביטחון עצמי בריא הוא תחושת ערך עצמי יציבה, שקטה ובוטחת, ואילו תסביך עליונות הוא תחושת ערך עצמי מעורערת, רועשת ותלויה (תלויה בהשוואות ותשואות חיצוניות). בעוד הראשון מביא לרוב לתוצאות חיוביות - אושר, שיתוף פעולה, צמיחה - השני גורר תוצאות שליליות - ניכור, קונפליקטים ובסופו של דבר פגיעה גם באדם עצמו.
טיפים לפיתוח ביטחון עצמי בריא לאורך זמן
פיתוח וחיזוק הביטחון העצמי הוא תהליך מתמשך שאינו מסתיים לעולם - למעשה, כולנו יכולים לשפר את הערכתנו העצמית בכל שלב בחיים.
להלן מספר טיפים וגישות, מגובות בתובנות פסיכולוגיות, שיכולות לסייע בבניית ביטחון עצמי בריא (להבדיל ממנופח):
- תרגלו חמלה עצמית ודיבור פנימי חיובי: הדרך שבה אנו מדברים לעצמנו במחשבותינו משפיעה מאוד על תחושת הערך שלנו. השתדלו לשים לב לקול הפנימי – האם הוא מבקר ומשווה ללא הרף, או מעודד ותומך? החליפו מחשבות שליליות ומקטינות (״אני כישלון", "לעולם לא אצליח") במסרים חיוביים או מציאותיים יותר (״אני משתפר בהדרגה", "טעויות הן חלק מתהליך הלמידה״). חמלה עצמית פירושה להתייחס לעצמנו באדיבות ובסלחנות, בדיוק כפי שהיינו רוצים לעודד חבר טוב. מחקרים מראים שתרגול של חמלה עצמית - למשל באמצעות כתיבת משפטי עידוד לעצמנו או מדיטציית חמלה - יכול להעלות את הביטחון והחוסן הנפשי.
- הציבו מטרות קטנות והצליחו בהן: ביטחון עצמי נבנה דרך התנסויות חיוביות מצטברות. קבעו לעצמכם יעדים ברי-השגה וקצרי-טווח בתחומים שחשובים לכם. כל יעד שתעמדו בו, ולו הקטן ביותר, יחזק את תחושת היכולת והמסוגלות שלכם. למשל, אם אתם רוצים לשפר כושר - הציבו יעד ריאלי של לצאת להליכה 3 פעמים בשבוע, עמדו בו, ותחוו סיפוק וביטחון להמשיך ליעדים גדולים יותר. הצלחות קטנות הן אבני בניין לביטחון גדול. אתגרו את עצמכם באופן הדרגתי: אזור הנוחות הוא נעים, אבל לא נבנה בו ביטחון. נסו לעשות דברים שמעט מפחידים אתכם או חדשים לכם - בהדרגה. כל פעם שאתם דוחפים קצת את הגבולות (להתנדב לדבר מול קהל בקבוצה קטנה, ליזום שיחה עם אנשים חדשים, לנסות תחביב חדש) - אתם מגלים שהשד לא נורא כל כך ומרחיבים את אמונתכם ביכולותיכם. חשוב שהאתגרים יהיו מדורגים ולא יוציאו אתכם בבת אחת למקום של הצפה. ההתמודדות המוצלחת עם אתגר מחזקת מאוד את הביטחון, כי היא מוכיחה לעצמנו שאנחנו יכולים.
- הימנעו מהשוואות חברתיות הרסניות: טבעי לחלוטין להשוות את עצמנו לאחרים - כולנו עושים זאת. אבל השתדלו לתפוס את עצמכם כשזה קורה ולבחון את ההשוואה באופן ביקורתי: האם היא הוגנת? (לרוב לא, כי לכל אחד נסיבותיו ואינו דומה סיפור חייו של האחד לסיפורו של האחר). האם היא תורמת לי במשהו? אם השוואה גורמת לכם להרגיש רע, נסו להסיט את המיקוד חזרה לעצמכם: השוו את ההתקדמות שלכם ביחס לעברכם ולא ביחס לאחרים. הבנה עמוקה שאין טעם להשוות את "מאחורי הקלעים" של חייכם ל"הצגה הקדמית" של אחרים (במיוחד בעולם הרשתות החברתיות) תסייע לשמור על פרופורציות. כל אחד מנהל מסע שונה, והצלחה של אחר לא גורעת מההצלחה הפוטנציאלית שלכם.
- טפחו כישורים ותחביבים שמביאים לכם שמחה: הביטחון העצמי מתחזק כשאנו עושים דברים שאנו טובים בהם ונהנים מהם. השקיעו בתחביב או תחום עניין שאתם מרגישים בו "בבית" - בישול, ציור, ספורט, נגינה, עבודת ידיים, פתרון חידות - לא משנה מה, העיקר שתרגישו סיפוק וזרימה בעשייה. התחושה "יש משהו שאני טוב/ה בו ומפיק/ה ממנו הנאה" מקרינה גם לתחומים אחרים ומזכירה לכם שיש בכם יכולות וערך. לעיתים דווקא עיסוק לא-תחרותי וכיפי, שאין בו מטרת הישג חיצונית, יכול להזין את הנפש ולחזק הערכה עצמית.
- שמרו על אורח חיים תומך ביטחון: זה אולי נשמע לא קשור, אבל הגוף והנפש שלובים. הקפידו על עקרונות בסיסיים של בריאות - שינה מספקת, תזונה מאוזנת, פעילות גופנית כלשהי - כיוון שמחקרים רבים מראים שאנשים המטפלים בצרכים הגופניים שלהם חשים בטוחים וחיוביים יותר באופן כללי. פעילות גופנית בפרט הוכחה כמעלה תחושת מסוגלות (להצליח להתמיד באימון, לחוש את הגוף מתחזק - אלה כולם מסרים תומכי-ביטחון למוח). גם לבוש והופעה יכולים להשפיע: להתלבש בבוקר בצורה שמכבדת את עצמך ומשמחת אותך תורם למצב רוח ולביטחון במהלך היום.
- הקיפו את עצמכם באנשים חיוביים: הסביבה החברתית שלנו משפיעה רבות על איך אנו מרגישים לגבי עצמנו. השתדלו לבלות זמן עם אנשים שמרימים אתכם, שתומכים, מעודדים וגורמים לכם להרגיש טוב לגבי מי שאתם. במקביל, הגבילו מגע עם אנשים שבדרך קבע מורידים אתכם, מבקרים או מזלזלים - "שואבי אנרגיה" שכאלה. כמובן, אי אפשר תמיד להימנע מאנשים שליליים (בעבודה או במשפחה), אבל אפשר לקבוע גבולות פנימיים ולא לספוג את הרעל שלהם. למצוא קהילה חיובית - בין אם זו קבוצת חברים, חוג, פורום אונליין תומך - יכול לעשות הבדל גדול בביטחון העצמי. כאשר אתם מוקפים במסרים חיוביים ואותנטיים, קל יותר להאמין גם בעצמכם.
- למדו לקבל מחמאות - ולתת לעצמכם מחמאות: אנשים עם ביטחון נמוך לעיתים דוחים מחמאות ("נו, זה לא באמת היה כזה טוב...") כי בפנים הם לא מאמינים שמגיע להם. תרגול קבלה של פרגון בלי הסתייגות הוא מפתח - בפעם הבאה שמישהו משבח את עבודתכם, עצרו את הדחף לומר משהו שמקטין, ופשוט חייכו ואמרו "תודה". אחרי כמה פעמים זה יתחיל לחלחל. באותו אופן, הרשו לעצמכם להרגיש גאים כשהשגתם משהו. אפשר אפילו לכתוב יומן הישגים קטן, ולרשום בו כל ערב שלושה דברים שעשיתם היטב באותו יום. זה עשוי להיות מוזר בהתחלה, אבל לאורך זמן יעזור למוח שלכם להכיר בנקודות החיוביות שבכם. עם זאת, חשוב לשמור על אמינות - מחמאות עצמיות ריקות מתוכן אינן מועילות. מצאו באמת את הדברים שכן עשיתם, אפילו פעוטים ("הכנתי ארוחת ערב מזינה", "הקשבתי בסבלנות לחבר"), והעריכו את עצמכם עליהם. כך תבנו בסיס פנימי יציב של ערך עצמי, ולא תזדקקו לנפח אותו בצורה מלאכותית.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
לבסוף, ראוי להזכיר: בניית ביטחון עצמי בריא היא תהליך עם עליות ומורדות. לכל אדם יש רגעי ספק וביקורת עצמית - זה אנושי וטבעי. המטרה אינה להגיע למצב של "אני תמיד בטוח עצמי 100%" - זו פנטזיה שלא מתקיימת במציאות (ואולי אפילו מזכירה את אותה יהירות לא מציאותית שהזכרנו קודם!). במקום זאת, השאיפה היא לשפר בהדרגה את היחס שלנו לעצמנו: להיות יותר סלחניים לחולשותינו, יותר מודעים לחוזקותינו, ויותר יציבים בערך העצמי שלנו מול אתגרי החיים. כך, במקום תסביך עליונות מדומה - נטפח תחושת עליונות אמיתית מן הסוג החיובי: עליונות על מי שהיינו אתמול, בהשוואה למי שאנו היום, צעד אחרי צעד.
מקורות לקריאה נוספת והבהרה חשובה:
פסיכולוגים וחוקרים רבים עסקו בנושא זה. אלפרד אדלר עצמו כתב בהרחבה על רגשי נחיתות ושאיפות עליונות בספריו. במחקר המודרני, ניתן למצוא מחקרים על הקשר בין תסביכי נחיתות/עליונות לתכונות אישיות (למשל מחקר מ-2023 שקישר בין תחושות נחיתות/עליונות לבין תכונות ה"Dark Triad" בפסיכולוגיה). כמו כן, ספרות העוסקת בנרקיסיזם והפרעות אישיות מציפה תובנות על ההבדלים והקשרים בין תסביך עליונות לנרקיסיזם. אתרי מידע פופולריים כמו Verywell, Medical News Today ו-WebMD מציעים מאמרים על Superiority Complex כולל סימנים ודרכי התמודדות. והחשוב מכול – אם אתם או מישהו קרוב אליכם מתמודדים עם נושאים של ביטחון עצמי, נחיתות או עליונות, פנייה לאיש מקצוע (פסיכולוג/ית או יועץ/ת מוסמך) יכולה לעזור לעשות סדר במסע הזה וללוות אתכם בפיתוח דימוי עצמי בריא ומאוזן. זכרו שבסופו של דבר, המטרה היא להרגיש שלמים עם עצמנו - לא יותר טובים מאחרים, אלא טובים מספיק כפי שאנחנו, וככל הניתן שמחים בלהיות מי שאנחנו.
0 תגובות