פרויקט כבל החשמל התת-ימי שאמור לחבר את ישראל לרשת החשמל האירופית דרך קפריסין ויוון – ונחשב לאחד הארוכים והעמוקים מסוגו בעולם – נמצא כעת במצב של קיפאון. למרות שיצא לדרך ונוסד מתוך צורך אמיתי לחיזוק הביטחון האנרגטי של ישראל, במיוחד נוכח איומים גוברים מצד איראן, התוכנית נתקלה באפריל האחרון במכשול מדיני-ביטחוני: החשש להסלמה בין יוון לטורקיה, שמתנגדת בחריפות לפרויקט. כך דווח בחדשות N12 וגלובס.
הסיבה המרכזית לעימות טמונה בתפיסות השונות של גבולות המים הכלכליים במזרח הים התיכון. טורקיה אינה מכירה בגבולות כפי שהוגדרו על ידי יוון וקפריסין, ומבחינתה כל שיתוף פעולה אנרגטי באזור – במיוחד כזה שכולל את ישראל – מהווה פגיעה ישירה באינטרסים שלה. המתיחות הזו לא רק מאיימת על פרויקט כבל החשמל, אלא כבר סיכלה יוזמות אחרות דוגמת צינור הגז איסטמד, ומשפיעה על מיזמים נוספים כמו מסדרון התחבורה IMEC.
המצב הנוכחי ממחיש עד כמה הזירה האנרגטית והתחבורתית הפכה לכלי בעימותים גיאו-פוליטיים, ולא רק אמצעי לפיתוח אזורי.

בתוך כך, נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן תקף אמש (חמישי) את ישראל פעם נוספת, זאת על רקע התקיפות בסוריה בימים האחרונים. בנאום שנשא טען כי "ישראל היא מדינת טרור חסרת חוק, פזיזה, מפונקת וחסרת עקרונות".
"אלו שבוטחים בישראל ותומכים בה יבינו בסופו של דבר שהם עשו טעות חמורה" אמר ארדואן. "ישראל משתמשת בדרוזים כתירוץ לתקוף ולהרחיב את ה'גזל' שלה בסוריה. תוקפנותה של ישראל היא כעת הבעיה הגדולה ביותר של האזור".
עוד הוסיף, "אני מאמין שנשיא סוריה אחמד א-שרעא הוא חזק מספיק כדי לעבור את זה, טורקיה תעמוד על כך שהשלמות הטריטוריאלית של סוריה והמבנה הרב-תרבותי שלה יישארו כמו שהם".
בסיום נאומו תקף את ישראל ואמר כי היא אחראית למתקפות מצד הבדואים בדרום סוריה.
"אנחנו רואים את הניסיונות לטרפד את הפסקת האש שהגענו אליה בדמשק" טען. "זה רק מוכיח שישראל לא רוצה שלום עם סוריה".
0 תגובות