לא רק לדיאטה

סודו של הכרוב: הירק הפשוט שמחולל פלאים בגופנו

הכרוב אולי נראה פשוט ודל, אבל מתחת לעליו הצפופים מסתתרות סגולות בריאותיות מרשימות: מסיוע בעיכול ועד השפעה אנטי-דלקתית ומניעת סרטן. כל הממצאים המדעיים והסיפורים שמאחורי אחד מהכוכבים הנשכחים של המטבח הבריא (בריאות)

|
2
| כיכר השבת |
לא רק דל קלוריות. הכרוב (צילום: Shutterstock)

הכרוב (Brassica oleracea) שייך למשפחת הצמחים המצליבים, לצד ברוקולי, קייל, כרובית ונבטים. מקורו באירופה של ימי קדם, והוא הגיע לכל קצוות העולם בזכות עמידותו, טעמו הייחודי וערכיו התזונתיים. כיום הוא חלק מרכזי בדיאטות שונות ומכינים ממנו בדרך כלל סלטים. אך מלבד היותו דל קלוריות הכרוב ניחן במעלות בריאותיות רבות נוספות.

עשיר בנוגדי חמצון

הכרוב מלא בוויטמין C, אחד מנוגדי החמצון החזקים ביותר, שעוזר לנטרל רדיקלים חופשיים המזיקים לגוף. בנוסף, הוא מכיל פוליפנולים וגלוקוזינולטים – חומרים ייחודיים למשפחת המצליבים, הנקשרים להפחתת סיכון למחלות כרוניות כמו סרטן ומחלות לב. מחקר שפורסם ב-Journal of Agricultural and Food Chemistry מצא כי גלוקוזינולטים הנמצאים בכרוב משתחררים בעת החיתוך שלו ומופעלים בצורה ביוכימית המגרה מנגנוני ניקוי רעלים בגוף.

תומך בעיכול בריא

הכרוב עשיר בסיבים תזונתיים, המסייעים בהסדרת פעילות המעיים, הפחתת עצירות ושמירה על פלורת מעיים (חיידקים בריאים שבמעיים) בריאה. מעניין לציין שכרוב כבוש (כמו קימצ'י או סאוארקראוט) מכיל גם פרוביוטיקה טבעית, שמוסיפה רובד נוסף לבריאות מערכת העיכול. מחקר שפורסם ב-World Journal of Microbiology and Biotechnology הראה כי כרוב מותסס יכול לשפר את המאזן המיקרוביאלי במעי ולחזק את מערכת החיסון, מה שמדגיש את חשיבותו בתזונה מאוזנת.

השפעה אנטי-דלקתית ובריאות הלב

מחקרים מצאו שתרכובות בכרוב, כמו סולפוראפאן וקאמפפרול, מעכבות תהליכים דלקתיים בתאים. המשמעות היא שאכילת כרוב עשויה לסייע בהפחתת תהליכים דלקתיים כרוניים שמלווים מחלות כמו דלקת מפרקים שגרונית, מחלות לב ואף דיכאון. בנוסף, הכרוב תורם להורדת רמות כולסטרול LDL ("הרע") הודות לסיבים המסיסים שבו, המסייעים בסילוק עודפי כולסטרול. האשלגן בכרוב תומך באיזון לחץ הדם, מה שמפחית את הסיכון לשבץ ולמחלות לב. מחקר מ-American Journal of Clinical Nutrition מצא כי אכילת ירקות מצליבים בקביעות נקשרה לסיכון מופחת למחלות לב וכלי דם.

אפשרות להפחתת סיכון לסרטן

מספר מחקרים מצאו קשר בין אכילת ירקות ממשפחת המצליבים לבין הפחתת הסיכון לסוגי סרטן מסוימים, בעיקר סרטן המעי הגס והריאות. ההשערה היא שגלוקוזינולטים עוברים בגוף לפעילות כימית נוגדת סרטן, שמונעת שינויים גנטיים ומעודדת אפופטוזיס (מוות תאי מתוכנן) בתאים סרטניים. הממצאים בתחום זה מציעים כי שילוב קבוע של כרוב בתפריט היומי עשוי להוות חלק מאסטרטגיה מניעתית כוללת.

איך לאכול אותו?

ניתן ליהנות מכרוב במגוון דרכים: נא בסלטי כרוב טריים עם לימון ושום, מבושל במרק, בתבשילים או ממולאים, או מותסס כסאוארקראוט או קימצ'י לתוספת פרוביוטיקה.

יש לציין כי אנשים עם תת-פעילות של בלוטת התריס צריכים להיזהר מצריכה מוגזמת של כרוב חי, שכן הוא מכיל גויטרוגנים שמפריעים לספיגת יוד.

שורה תחתונה

הכרוב אולי לא נחשב למזון יוקרתי, אבל הוא אחד הירקות המזינים והמרשימים ביותר מבחינה בריאותית. עם יתרונות החל מחיזוק מערכת החיסון ועד הפחתת סיכון לסרטן, כדאי בהחלט להכניס אותו יותר לתפריט היומי. בפעם הבאה שאתם קונים ירקות, אל תשכחו את הכרוב – הוא שווה הרבה יותר ממה שהוא נראה.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

2 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

2
תודה רבה על האינפורמציה, אם יורשה לי, ראיתי באתרים שמתמצתים כתבות, אולי נכון יהיה להעתיק אזה לכיכר
מבקשת
1
מאוד מעניינת הכתבה על הכרוב
ליזה
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות