
כשחושבים על קיץ ישראלי, קשה לדמיין אותו בלי פלח אבטיח קר, לעיתים לצד גבינה מלוחה. אך מעבר לרעננות המתוקה, האבטיח מתגלה בשנים האחרונות ככוכב תזונתי עם שורה ארוכה של יתרונות בריאותיים – החל משיפור תפקוד הלב ועד תרומה לביצועים גופניים.
1. עשיר בליקופן – נוגד חמצון עוצמתי
הצבע האדום של האבטיח מגיע מהליקופן (lycopene) – נוגד חמצון ממשפחת הקרוטנואידים. מחקרים מצביעים על כך שליקופן עשוי לסייע בהפחתת הסיכון לסרטן, שיפור בריאות הלב, והפחתת דלקות בגוף (Giovannucci, 2002).
מחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד (Harvard School of Public Health) הראה כי גברים שצרכו כמויות גבוהות של ליקופן נטו פחות ללקות בסרטן הערמונית.
2. בריאות הלב וכלי הדם
אבטיח מכיל גם ציטרולין (citrulline) – חומצת אמינו שעשויה לתרום להרחבת כלי דם, מה שעוזר להורדת לחץ דם. מחקר שפורסם ב-American Journal of Hypertension (Figueroa et al., 2011) מצא כי נטילה של תמצית אבטיח הפחיתה לחץ דם סיסטולי בקרב מבוגרים עם יתר לחץ דם גבולי.
3. שיפור ביצועים ספורטיביים
ציטרולין קשורה גם לשיפור סיבולת גופנית, בעיקר בזכות תרומתה לשיפור זרימת הדם. מחקר שפורסם ב-Journal of Applied Physiology מצא ששימוש בתוסף ציטרולין הקל על כאבי שרירים לאחר פעילות גופנית אינטנסיבית.
4. הידרציה מצוינת
האבטיח מורכב מכ-92% מים, מה שהופך אותו לפרי אידיאלי לימי קיץ חמים. בשונה ממשקאות מתוקים, האבטיח מספק גם ויטמינים (בעיקר A ו-C) ומינרלים (אשלגן), ואינו מכיל כמעט שומן או נתרן.
5. בריאות העור והעיניים
הוויטמין A הנמצא באבטיח תורם לחידוש תאי עור, ואילו הלוטאין והזאקסנטין תומכים בבריאות העיניים ומפחיתים סיכון לניוון מקולרי הקשור לגיל.
ומה לגבי הסוכר?
למרות טעמו המתוק, מדד העומס הגליקמי של האבטיח נמוך יחסית – בגלל ריכוז הסוכר הנמוך במנה סטנדרטית. כלומר, הוא אינו גורם לעלייה חדה מדי ברמות הסוכר בדם, כל עוד נצרך במידה. יחד עם זאת, חולי סוכרת צריכים להתייעץ עם דיאטנית לגבי הכמויות המתאימות להם.
סיכומו של עניין, האבטיח הוא הרבה יותר מקישוט לפיקניק – מדובר בפרי עם ערך תזונתי מפתיע שיכול לתרום לבריאות הלב, לכלי הדם, ולתפקוד הגופני הכללי. בקיץ הקרוב, פלח אבטיח הוא לא רק טעים – אלא גם חכם.
0 תגובות