מחקר ארוך טווח מגלה

דיאטה או פעילות גופנית: מה חשוב יותר לירידה במשקל?

כולנו אומרים לעצמנו "היום אוכל הרבה, אוכל לא בריא וכן הלאה - ומאוחר יותר אעשה פעילות גופנית יותר מהרגיל" אך המסקנה של מחקר שנערך בקרב יותר מ-30 אוכלוסיות שונות מראה שזה לא תמיד כך | מלבד פעילות גופנית ומאזן קלורי, ישנה חשיבות רבה גם לסוג הקלוריות שנכנסות לגוף, והיא חשובה אפילו יותר מפעילות גופנית (בריאות)

אכילה בריאה או פעילות גופנית, מה חשוב יותר? (צילום: א.ל)

מגפת ההשמנה הולכת ותופסת תאוצה ברחבי העולם בעשורים האחרונים - ומספר הסובלים מהשמנה רק ממשיך לעלות. נהוג להניח כי אורח חיים ישבני שבו האדם מבלה את רוב יומו בישיבה, הוא הגורם העיקרי להשמנה, אך מחקר חדש שפורסם לאחרונה חושף: דווקא צריכת קלוריות גבוהה, ובעיקר ממזונות אולטרה-מעובדים, היא שמניעה את העלייה במשקל והופכת את המאבק להשמנה לקרב קשה במיוחד.

במחקר רחב היקף שנערך בקרב למעלה מ-4,000 משתתפים מ-34 אוכלוסיות ברחבי העולם, התגלה כי קיים קשר ישיר בין עליה ברמת הפיתוח הכלכלי לבין שיעורי השמנה גבוהים – אך לא בשל מיעוט פעילות גופנית, אלא בעקבות תזונה עתירת קלוריות ודלה באיכות. משתתפים מאוכלוסיות מתועשות צרכו יותר קלוריות מהמומלץ, רובן ממזון מעובד, והפגינו שיעורי השמנה גבוהים יותר. במקביל, נמצא כי הגידול בהוצאה האנרגטית היומית באוכלוסיות אלו לא היה משמעותי כפי שחשבו בעבר, בעיקר בשל גודל גוף ממוצע גדול יותר – ולא בהכרח רמת פעילות גבוהה יותר.

המומחים מדגישים כי אמנם לפעילות גופנית יתרונות בריאותיים רבים – במיוחד בהיבטים נפשיים ולשמירה על מסת השריר וחיזוק הגוף – אך כאשר מדובר בירידה במשקל, לתזונה הנכונה משקל כבד הרבה יותר. מזונות אולטרה-מעובדים, עתירי אנרגיה ומתוכננים להיות "בלתי ניתנים לעמידה", מובילים לצריכה קלורית עודפת ומפחיתים את תחושת השובע – ובכך הם מקשים על הירידה במשקל.

החוקרים מסכמים כי הדרך האפקטיבית ביותר להתמודד עם ההשמנה המודרנית היא צמצום צריכת הקלוריות היומית, בעיקר באמצעות הימנעות ממזונות אולטרה-מעובדים ומעבר לאכילה מוקפדת של מאכלים טבעיים, עשירים בסיבים, ירקות, דגנים מלאים ומזון פחות מעובד. במקביל, הם ממליצים על עידוד מדיניות ציבורית תומכת: סבסוד מזון בריא, הגבלת שיווק "ג'אנק פוד" לילדים, ושיפור סימון המזון לטובת הציבור.

בסופו של דבר, אומרים המומחים, כדאי להשים לב לנקודה שרבים מזניחים לפיה שמירה על משקל גוף תקין נשענת לא רק על מאזן קלוריות – אלא בעיקר על איכות הקלוריות אותן אנו בוחרים להכניס לפה. שינוי הרגלי התזונה, בדגש על הפחתת מזון מעובד והעדפת מזונות טריים, מהווה צעד מהותי ובטוח בדרך ל יותר.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (100%)

לא (0%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

1
מה זה להשים לב?
מעניין

אולי גם יעניין אותך:

עוד בעולם הבריאות: