כואב הלב

לחוצים? כדאי לכם להירגע! ריאיון חשוב עם הפרופסור שנכנס לנו ללב

תקופת המלחמה היא תקופה מלחיצה, והחשש מפני מלחמה אזורית - בכלל מעלה את רף החרדה ומשם הדרך לאירוע לבבי - קצרה. אז מה עושים? • פרופסור יהודה אדלר, קרדיולוג מומחה בתחום שיקום הלב, בריאיון ל'כיכר השבת' משרטט את חמשת הדברים שכולנו חייבים לעשות כדי לשפר את איכות החיים ולמנוע אירוע לבבי • וגם, זו הסיבה שבממוצע מתים בכל יום 17 איש בישראל, תסמונת הלב השבור והמטופלים שלא משלמים עבור הטיפול (בריאות)

משה מנס | כיכר השבת |

פרופסור יהודה אדלר הוא קרדיולוג מומחה בתחום שיקום הלב, בימים אלו של מלחמה מתמשכת ואיום נרחב על מדינת ישראל למלחמה כוללת מצד איראן וחיזבאללה, ביקשנו לבדוק איתו האם הלחץ הזה משפיע על הלב שלנו וכיצד עלינו להתמודד עם החרדות שהפכו לשגרה.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

אנחנו נמצאים בתקופה לחוצה ממש, מהשביעי לעשירי, המלחמה, האיראנים ועכשיו גם ערב פסח. האם זה נכון שלחץ גורם להתקפי לב? זה מיתוס או שזה מדעי?

"יש את המשפטים האלה שאומרים 'נפל לי הלב', 'התרסק לי הלב', יש בהם הרבה מן האמת. אם נלך לאירועים שקרו בעולם, למשל קליפורניה 1994 רעידת אדמה גדולה, באותה זמן יש עליה גדולה בשכיחות התקפי הלב, אם נלך ל-1995 ליפן גם שם רעידת אדמה, תחום בזמן עליה של התקפי לב. כאן בישראל בזמן מלחמת המפרץ עליה בשכיחות התקפי הלב.

"אנחנו נמצאים בחצי שנה של לחץ מאוד קשה וכולנו בחרדות, יש כאלו יותר ויש כאלו פחות. כשאתה בתקופה כזו יש הרבה יותר חרדות והתקפי לב ויש עדויות מכל הארץ שיש עליה של 20 עד 30 אחוזים. נעשה מחקר בשערי צדק שהראה עליה של שלושים וחמישה אחוז מהחצי שנה האחרונה. לא רק עליה בהתקפי הלב, אלה גם אחוז התמותה מהתקפי הלב הוא גבוה יותר".

מה ההסבר לכך?

"יש כמה סיבות. אחת הסיבות היא הפרשה מוגברת של הורמוני לחץ שגורמים להתכווצות כלי הדם ולקרישיות יתר של כלי הדם מה שמביא להתקפי לב. אגב, יש גם הרבה יותר מקרים של הפרעות קצב בלב. אני שמקבל עשרות אלפי חולים רואה נהירה של חולים עם הפרעות קצב.

"הבעיה היא גם שיש גם הרבה יותר חרדות שלפעמים דומים להתקפי לב שלא תמיד יודעים להבחין האם זו חרדה או שמא תסמינים אמיתיים של התקף לב. לכן, אני קורא לכל אדם שיש לו כאבים או דפיקות לב לבוא ולהיבדק. אני בכל שבוע זוכה להציל עשרות אנשים ממוות פתאומי כתוצאה של אבחון מוקדם".

מה אתה מגלה באותו אבחון?

"חסימות של העורקים שאני פותח או הפרעות קצב שאפשר לטפל בהם".

אז דבר ראשון המסר הוא - תורידו את הלחץ, שהוא באמת גורם לכל מחלה קיימת. דבר שני, תלכו ותיבדקו. וכאן אני שואל: לכל גיל? לצעירים יש פחות או שבכלל אין סיבה ללחץ בנושא?

"נכון. אני מדבר על גברים מגיל 40 ונשים מגיל 50 בוודאי. בנוסף אם יש גורמי סיכון כמו לחץ דם, סוכרת, עישון, שומנים בדם, חוסר פעילות גופנים והשמנה אז גם בגילאים נמוכים יותר. נשים חושבות שזה פחות רלוונטי להן אבל בגיל 65 הן משתוות לגברים ובגיל 75 משיגות באחוזי התמותה.

"אגב, סרטן נשים הוא מדובר מאוד. אבל חשוב לדעת שנשים מתות מהתקפי לב יותר מסרטן נשים - פי 6. לא תמיד יודעים את זה".

ואוו, באמת לא ידעתי...

"תן לי להגיד לך עוד משהו. היום במדינת ישראל, כל יום מתים מחוץ לבית החולים 17 אנשים. אתה יודע כמה אנשים מתים מתאונות דרכים בישראל? אחד עד שניים. זאת אומרת מעל לפי 15".

כפי שכבר הזכרנו המניעה היא הורדת לחץ. מה עוד ניתן לעשות?

"אדם צריך לשמור על גורמי הסיכון. לחץ דם תקין. אם יש לו סוכרת, לאזן אותם, שלא יהיו שומנים בדם. אם הוא מעשן שיפסיק. לעשות פעילות גופנית. לשמור על עצמו וכל אדם מעל גיל 40 שיבוא ויבדק אצל פרופסור אדלר כי זה הרה אסון. הרפואה המונעת היא הרפואה החשובה ביותר, כך נמנע את האירוע".

אבל אף אחד לא מרוויח כסף מהרפואה המונעת... עדיף לך שאנשים יעשו כמה שפחות ספורט, כי כמה שפחות בריאים זה יותר פציינטים...

"אני לא מתעסק בכסף, אני מתעסק בבריאות. המטרה שלי היא שיהיו בריאים. זה המוטו".

ואם כבר מדברים עליך, אני רואה שיש מי שהגדיר אותך כרופא הלב של ישראל. למה?

"לא אני הגדרתי, את זה תשאל את מי שהגדיר אותי. אני יכול להגיד לך משהו שאתה בטח תאהב - מתחילת המלחמה ועד עכשיו כל עוטף ישראל מתקבלים אצלי חינם. והיו אצלי כמה וכמה אנשים שחוו ועברו אירועים קשים והיה לי את הזכות לעזור להם ככל יכולתי".

משה מנס ופרופסור אדלר (צילום: תמונת אילוסטרציה / כיכר השבת)

אוקי. התחלנו את הריאיון עם הציטוטים על 'נשבר לי הלב', ואני רוצה לשאול אותך על מקרים נדירים כולל מקרה שאני מכיר אישית על אדם שנפטר יום אחרי שאשתו נפטרה, זה לא צירוף מקרים. זה מדעי שהלב קורס מצער?

"זה יכול להיות מוסבר במספר אופנים. אחד כמו שדיברנו שלחץ נפשי גורם להתקף לב ומוות, אבל צריך לזכור שיש עוד תסמינים לבביים במקרי קיצון מה שנקרא תסמונת הלב השבור. אחת השבויות שחזרה מעזה לקתה בזה. הלב מפסיק לתפקד, מתרחב ומקבל צורה של כד. זה מצב שיכול לגרום לאי ספיקת לב והפרעות קצב. יכול גם לעבור ולחזור במקרה של לחץ חוזר. זו מחלה כתוצאה מלחץ פתאומי. זה יכול להיות גם כתוצאה מלחץ חיובי משמחה".

שאלה לסיום, על נושא התזונה. אני רואה פרסומים על מוצרי פלא שיכולים לעזור ולהיטיב עם הלב או אפילו פרסומים חצי מדעיים או כתבות על כך שיין או קפה וכאלה טובים ללב אז איך אני יודע מה טוב?

"אתה הולך לדיאטנית שתסביר לך מה אתה ספציפית צריך לאכול. למשל אם אתה סובל מלחץ דם אז הדיאטה שלך תהיה דלת מלח, כי מלח מעלה לחץ דם. אם אתה סובל מיתר שומנים בדם - הכולסטרול, 30 אחוז ממנו, מקורו בתזונה והשאר בכבד. אם יש טריצלגרידים מקורם בפחמימות ושומנים. לכן אני עובד עם תזונאים מתקדמים, אני מציע לא להיסחף אחרי כל פרסום.

"זה נכון גם לגבי כל מיני דיאטות שונות ומשונות. יש דיאטות שפוגעות בנו. למשל אם זה מלא בשומן רווי זה יכול לגרום לטרשת עורקים ולחסימות כלי דם, אם זה מעלה לחץ דם יש כל מיני סוגים כך שכל אחד שילך למי שהתמקצע בנושא".

תודה רבה ורק בריאות!

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר