הרבנית חדוה לוריא: כשהאמונה ממריאה אל-על

פרשיית "טיסת השבת" מוכיחה כי הפרשנות שלנו לאירועים עושה את כל ההבדל. הרבנית חדוה לוריא עושה לנו סדר בעניין ומסבירה איך אמונה עוזרת בהתמודדות עם מצבי לחץ (מאמע)

(צילום: שאטרסטוק)

בעבר הלא רחוק אירועים כמו "טיסת השבת" לא היו מגיעים כלל לתודעה הכללית. היו אולי נשארים בחיק המשפחה ובסיפורים לחברים. אבל היום, בדור שלנו, עם ההתפתחות הטכנולוגית, העבר הוא כבר עבר רחוק. הרשתות החברתיות הביאו איתן "פייק ניוז", שמאפשר לכל אחד לפברק חדשות ולהפיץ אותן בלחיצת כפתור לכל העולם, כפשוטו. כמובן שגם חדשות אמיתיות זוכות לתהודה עצומה שטרם היתה כמותה.

אז מה היה לנו שם? את הפרטים כבר פרסמו בכל מקום. בקצרה, טיסת אל על שהתעכבה בשל השלג בניו יורק ואיחור אנשי הצוות, יצאה בעיכוב גדול, ומכיוון שהיה חשש שהנחיתה בישראל תהיה לאחר כניסת השבת, הונחתו נוסעיה שומרי המצוות "לעשות את השבת" באתונה.

מכאן הכל היה כבר נתון לפרשנות. כדור השלג החל להתגלגל ולהתנפח לממדי ענק. ההתפוצצות החלה בפרסום שלילי של נוסעת שהיתה על המטוס והפילה את האשמה על הנוסעים החרדים שהיו בטיסה, אלו שנאלצו לשבות באתונה, הרחק ממשפחתם וללא מזוודותיהם וחפציהם האישיים שהמשיכו עם המטוס לישראל.

חברת אל-על נתלתה באמירה הזו, על המחשבות והפרשנות של גברת זו, נאחזה בפרטים השגויים במקום להתמודד עם האמת, להתנצל ולומר "טעינו". הרשת, כמנהגה, געשה באנטי הקבוע נגד החרדים כשעיר לעזאזל האשם בכל המחדלים והצרות.

אבל יש אלוקים בשמיים והקב"ה דואג גם לבניו המונחתים ביוון. בטיסה נכח כתב עיתון "ישראל היום", יהודה שלזינגר, שבאינסטינקט של עיתונאי, כשהחלו ההתרחשויות הוא תיעד וצילם. גם את השירה הספונטנית לכבוד השבת, למרות הידיעה שלא יהיו בביתם. בזכותו יכולנו לראות ולשמוע את האמת.

אליו הצטרפו גם אחרים שגילו מה היה שם בדיוק, על האיחור של עובדי אל על, על הסירוב להוריד את הנוסעים מהמטוס לפני שהמריא, כדי שיוכלו לפחות להישאר בניו יורק, על ההבטחות ש"יהיה בסדר" ועוד.

בלית ברירה, החברה קיפלה את זנב המטוס והודיעה כי תקים ועדת חקירה לבדוק את נסיבות האירוע. לבסוף, למעלה משבוע לאחר התקלה, דאגה אל על לבקש מחילה באמצעות התנצלות מתחמקת שרק העלתה יותר את חמתו של הציבור.

שיעור משמיים

אנחנו יודעים שכל אירוע בא ללמד אותנו משהו. אז קודם כל, כמו שהיה אומר החפץ חיים זצ"ל, כל ההמצאות שיש כאן בעולם, הן כדי שנראה מה קורה שם ונלמד על עולמות עליונים. קיבלנו פה תזכורת חזקה כי "עין רואה ואוזן שומעת וכל מעשיך בספר נכתבים".

האמת אינה נעדרת, כאן היא הגיעה בזכות אותו שליח טוב שהיו לו הכלים להוציא אותה לאור.
הלימוד העיקרי שאפשר ללמוד מכאן הוא על ההשפעה שיש לפרשנות שלנו על החיים שלנו. איך אנחנו מכניסים את עצמנו ללחץ.

מספרים על בעל עגלה שרצה להוריש את העסק שלו לבנו לפני כן, רצה לבדוק שהוא יודע להפעיל את העסק. הוא שאל את בנו, אם יהיה יום חורף וקר עם הרבה מאוד בוץ, איך תחצה את הביצה שנוצרת בשביל? הבן רצה להרשים את האב וניסה לומר שייכנס לאט, קודם עם הפרסות הקדמיות של הסוס הראשון, אחר כך הסוס השני ואז ישלב ביניהם.

האבא קטע את ההסבר ואמר לו "תקשיב לי טוב, כשאתה רואה שיש ביצה, פשוט תעבור מסביב, אל תיכנס לשם". כך גם עם מתח נפשי, לא נכנסים לשם. מהן הסיטואציות שגורמות לנו מתח? חשבון הבנק, הילדים, השכנה, הבוס ועוד אין סוף תירוצים.

חשוב להבין, המתח הוא תופעה פנימית פסיכופיזיולוגית. הוא אינו תוצאה של הסיבות, אלא תוצאה של הפרשנות שלנו על הסיבות, ועל המציאות. לדוגמה, אדם ירד מנכסיו או פוטר ממקום עבודתו. זה בהחלט לא פשוט להתמודד עם מצב כזה. הוא לא יודע מה ילד יום. אבל מי שיש לו אמונה, יש לו את היכולת לדעת כי הכל מאת ה' יתברך.

בסופה של הדרך הוא גם יבין את הסיבה. כאשר באים עלינו אירועים שאין לנו שליטה עליהם, יש בתוכם נקודת בחירה. הבחירה החופשית שלנו היא איך לפרש את המציאות, לא דרך הלחץ והמתח. נזכור תמיד שיש בתוכנו הרבה כוחות והקב"ה מאתגר אותנו כדי שנצמח ונרוויח עוד אמונה.

אמונה היא כמו שריר שאפשר לחזק ולאמן. כתוב בפרשת וישלח "ויאבק איש עמו" - כאשר יעקב אבינו נותר לבדו, ובהמשך כתוב "ונשגב ה' לבדו" - דווקא בנקודה הזאת של הלבד אנחנו יכולים לגלות שאין עוד מלבדו. "מעשה אבות סימן לבנים". אנחנו לוקחים מהם את ההדרכה שלנו לחיים, המאבק הזה שנאבק יעקב נמשך עד היום.

אמונה בין הסיבה לתוצאה

הקב"ה העניק לנו עולם שלכאורה מלא בסיבות ותוצאות. אנחנו חושבים שהשמש מאירה כי בוקר או שהגיע הבוקר והשמש מאירה. כשמישהו פוטר הוא מחפש את הסיבה, מי דיבר עליי? קיצוצים? אבל הקב"ה מבקש מאתנו להכניס בין הסיבה לתוצאה את המילה אמונה. כמו יעקב אבינו, להמנע מלפרש את המציאות כמו אסון שאי אפשר להתמודד איתו ולהיכנס למתח.

החיים בלחץ משפיעים על הגוף. לחץ הדם עולה, סוכר ברמות גבוהות, חולשה, עייפות, מיגרנות וסחרחורות. תופעות שונות של סטרס משפיעות עלינו. עבודת החיים שלנו היא להאמין ולהבין שהבעיה זו לא המשכנתא, או הילד, או אולי החמות.

הבעיה היא החוסר בכלים של אמונה. יש לנו כוח כיהודים, כבנים לעם הנבחר, לקבל כלים, איך לצמוח נכון מהמציאות. איך לפרש אמונית את המציאות. לכל תוצאה יש את הסיבה האמיתית שלה.

תכלית המצוות שלנו: שבת, מועדים, ברכות ולימוד תורה הן כדי לחזק את הנקודה הזו. להיאבק כדי שהאמונה לא תתכסה באבק, להיאבק עד עלות השחר ולזכור שאחרי הרגע החשוך ביותר מגיע האור הגדול.

היהודים ביוון, אלו שנחתו שם מטיסת השבת, זכו לאירוע מופלא בזכות שליח חב"ד באתונה, הרב מנדל הנדל ורעייתו הרבנית נחמה, שבזמן הקצר שעמד לרשותם מאז שקיבלו את ההודעה על 150 האורחים הלא צפויים (בנוסף ל-130 שהזמינו מקום מראש) הפשילו שרוולים, טרחו, יגעו והפיקו להם שבת מרוממת.

לא היינו צריכים להשאר במתח זמן רב כדי להבין מהי הסיבה האמיתית לכל הסאגה הזו. הסיום הגיע מהר מאוד, כאשר הרב הנדל סיפר בראיון עמו על כך ששיתף את האורחים מהטיסה אודות פרויקט של הקמת מקווה טהרה שכרגע נמצא בשלבי בנייה שעלותה רבה מאוד ובשל קשיים תקציביים היא נעצרה והאורחים שנקלעו לאתונה מבלי לתכנן, הבינו שזו התוכנית השמיימית והתחייבו להקדיש סכומים מכובדים ולסייע בידו במימון סיום הבניה.

ניתן לסכם ולומר שיהודים שומרי מצוות הגיעו "במקרה" ליוון, בחודש כסליו והתחייבו לסיים את בניית מקווה הטהרה במקום. זהו לא דמיון, זו המציאות, אם רק מביטים בה בעיניים של אמונה.

אז במקום לכעוס אפשר רק להודות לאל על, שבזכות הטיסה הזו זכינו לראות את ההשגחה, את האהבה, את האחדות ואת נצחון האור על החושך גם בימינו אנו. נותנים לאמונה להמריא אל על, ומבינים שהכל מאיתו יתברך, במילותיו של יעקב אבינו "קטונתי מכל החסדים".

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (100%)

לא (0%)

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

2
אכן דברים נכונים ככ ממש תענוג לקבל פרשנות אמיתית אלקית אמונית מי יתן וירבו כמותך מרגיעה נפשות..... כמה משובב נפש לקבל פרשנות כזו שמייצבת את השכל והרגשות פשוט לראות מעבר למסכים...תודה לך
רות
1
דברי הרבנית לוריא ממש פנינים, מאוד נכונים ומחזקים. יש סיפורים על הבעש"ט הק' שהיה נותן לסוסים לקחת אותו לבד בלי שהעגלון היה מכוון, וכשהוא הגיע למקום מסוים שם הבין למה הוא הגיע לשם ומה צריכים ממנו שם.
דני דונג

עוד במאמע:

ש

חובה במטבח

אין לך כוח לבישול מסובך, אבל כולם בבית רעבים? באתר "בישולים" תמצאי מאות מתכונים קלים, מגוונים וטעימים בטירוף – כאלה שאפילו הילדים יאכלו בלי תלונות | הציצי, שמרי, תתמכרי – "בישולים" זה כל מה שאמא צריכה במטבח (אוכל ומתכונים)

ציקי גל|מקודם
ש

אהוב ומוכר

והנה הגיע החג הזה של עוגות הגבינה המיתולוגיות מבית סבתא שמלוות אותי מידי שנה בשנה, החג שבו לאכול גבינת שמנת הופך לחלק ממצוות היום. אין ספק שמעבר לשמחת קבלת התורה, החלק הקולינרי הופך את חג השבועות לחביב ואהוב במיוחד (אוכל ומתכונים)

ציקי גל|מקודם

שפה של קשר

משמש הוא פודקאסט בהנחיית חוי בר זאב — רבנית בית הכנסת הגדול בתל אביב, מדריכת כלות וחוקרת פילוסופית המתמקדת בנקודות המפגש שבין החברה חרדית לתקופה המודרנית | השבוע אנו בשיחה עם רות בן סימון על המעבר מהמסירה המשפחתית למסגרת מובנית, על הסמכות הנשית שנבנית לאורך הדרך, ועל המקומות שבהם הדרכה היא לא רק העברת ידע — אלא יצירת שפה של קשר, הלכה וחיים (זוגיות)

||
4

הדרישות החדשות

ברוכות הבאות לפודקאסט המרתק של חוי בר זאב והשבוע אנו עם פרק ראשון ומרתק בו נעלה שיחה עם רבקה, שדכנית ותיקה, על השינוי השקט שמתרחש במערכת השידוכים החרדית: הפער הגדל בין ההשכלה והבשלות של הבנות לבין הבחורים, הדרישות החדשות, והסימנים לשינוי תודעתי (זוגיות)

||
7
ש

מי שתופס- תופס

"מיסטר ספיקר" היא תוכנית לימודי אנגלית לילדים של 'למדם' ועכשיו עם שוברי הנחה מטורפת ברכישה דרך המתנסים. רק 490 ש"ח במקום 1800! הנחה של 1310 ש"ח!! מי שתופס - תופס! (לימודים)

אסף מגידו|מקודם|
1
ש

אל הריפוי

הרבה פעמים אנחנו חוות רגש מאוד עמוק ואנחנו לא מצליחות להביע אותו: או שהוא נבלע בשתיקה או שהוא יוצא כהאשמה, והרגש, שהוא אמור להיות המנוע של הקשר שאמור לחבר ולקרב הופך לכלי שמרחיק (זוגיות)

חנה דיין|מקודם

אין ילד רע

מה קורה כשילד נולד עם נפש עגולה, אבל העולם מבקש ממנו להיכנס למשבצת מרובעת? כשהוא לא מצליח לעמוד בציפיות – לא של בית הספר, לא של החברים, ולא של ההורים – אך גם אינו מוכן לוותר על מי שהוא באמת? (מאמע, חינוך ילדים)

||
7

על כאב ותקווה

הם כבר שמעו את כל השאלות והם כבר הפסיקו לענות. אבל כאן – הם מדברים. על כאב, על תקווה, על עייפות ועל הדברים שגילו בדרך הארוכה הזו, שהפכה מ"תקופת ביניים" למסלול חיים שמעטים מדברים עליו בגלוי. הכתבה הזו היא לא רק זעקה – אלא גם מכתב אהבה. לרווקות ולרווקים שצמאים לקול דומה, וגם לעצמם (זוגיות)

||
37

ארמון קטן

אתם גרים בדירה של פחות מ-60 מ"ר – ויש לכם חלומות של 120 מ"ר: אתם רוצים פינת אוכל, פינת עבודה, פינת קפה ואולי גם פינה לנשום. אל תתייאשו – עיצוב חכם יכול להפוך גם דירה קטנה לממלכה פרטית עם שיק וסטייל, בלי לוותר על פונקציונליות (מאמע, בית)

||
8

הרגע המנצח

"אמא, משעמם לי!" – המשפט הזה פוגש אותנו בדרך כלל כשאנחנו הכי עייפים או עסוקים. אנחנו מרגישים אשמים, חסרי אונים, מחפשים מהר פעילות חדשה. אבל אולי... אולי השעמום הזה הוא בדיוק מה שהילד צריך כדי לפרוח באמת? (מאמע, הורות)

||
1
ש

מסובך

"אני מרגישה שאין לי פה שותף שיכול באמת להיות איתי בחויות הקשות שעוברות עלי ואני נשארת בודדה בכל הקשר הזה ובכלל אני לא יודעת אם אפשר לקרוא לזה באמת קשר….." אמרה רותי (זוגיות)

חנה דיין|מקודם

במיוחד לקיץ

הקיץ כבר מורגש. הלחות תוקפת מכל כיוון, והרעיון לעמוד מול המראה במשך שעה עם מברשות ומוצרים מרגיש כמעט בלתי אפשרי. ועדיין – לא נוותר לגמרי, נכון? בדיוק בשביל זה נולד הקונספט של "לוקים של חמש דקות" – איפור מינימלי, קליל ומרענן, כזה שמחזיר את החיוניות לפנים בלי לקחת נתח נכבד מהזמן או מהסבלנות (מאמע, יופי)

|
ש

"המסייעת" - חדש!

סטודנטית? אימא לילדים קטנים? גמלאית שמחפשת עשיה עם ערך? הכירי את מיזם 'המסייעת' של מרכז השלטון המקומי בשיתוף החברה למתנס"ים | פלטפורמה דיגיטלית חדשנית וכשרה שתאפשר לך לעבוד עם ילדים בקרבת הבית, בתנאים גמישים וללא התחייבות לטווח ארוך | וזה עוד לא הכל: שכר גבוה, החזר נסיעות ותנאים סוציאליים מעולים | את קובעת מתי, איפה ובאיזה ימים לעבוד | ככה עושים את זה נכון (מאמע, חינוך)

בשיתוף המסייעת|מקודם
ש

אל תוותרי על הכאב!

כמה שיחות, צעקות וריבים שרפתי בלנסות להסביר לו והוא פשוט לא מבין. התייאשתי סופית ואני מרגישה שאולי פשוט עדיף לוותר, אני מרגישה שבא לי לקבוע איתו במדרגות הרבנות מחר בבוקר" ענתה בדמעות (זוגיות)

חנה דיין|מקודם

"דקלוטרינג"- שיטת סדר

פסח מגיע, ואיתו לא רק הקרצופים והאבק, אלא גם ההזדמנות לעשות דיאטה לבית – להיפטר מהעומס שמכביד עליכם ולתת לבית מראה מרווח, נקי וחדש. אבל רגע, אל תמהרו לשלוף שקיות אשפה! יש דרך חכמה לגרום לבית להרגיש מעוצב בלי לוותר על הדברים החשובים באמת. מוכנים לשינוי? (מאמע, בית)

|

אבק זה לא חמץ

"ומשם, הכל התדרדר. פתאום מצאתי את עצמי פותחת את הארונות, שולפת בגדים שלא לבשתי מאז תקופת התיכון, מוחה אבק מפינות ששנים לא התקרבתי אליהן, ומוצאת מאחורי המקרר אוצרות היסטוריים – למשל, פתק קניות מ-2018 ושקית קטנה של משהו שפעם היה כנראה שקדים (מאמע, בית)

||
3

השידוכים זה מראה?

"ההצעות שאני מקבלת גורמות לי להרגיש כמו דף קורות חיים שלא התקבל לעבודה. "הוא בחור טוב," אומרים לי בשיחות טלפון חטופות, "לא בדיוק מה שחיפשת, אבל…" אבל מה? אבל בגלל שאמא שלי עברה משברים אני צריכה להתפשר? אבל בגלל שהמשפחה שלי קצת פחות נחשבת במעמד, אני צריכה לקבל בחור שרחוק ממה שאני באמת רוצה לעצמי?" (זוגיות)

||
27

אור וצל

פעם, כדי להתאפר לאירוע, היית צריכה להיות מאפרת עם דיפלומה עם מזוודת איפור במשקל של חצי מזוודה לטיול באירופה. היום? כל אחת יכולה לפסל את פניה עם קצת קונטור והארות – אם רק יודעים איך לשחק עם האור והצל בצורה נכונה (מאמע, יופי)

|
ש

משנה חיים

הוא ישב בראיון עבודה וידע מה צריך להגיד – אבל המילים פשוט נעלמו. היא חולמת לשכנע, להשפיע, להביע את עצמה, אבל נתקעת בכל פעם שמגיעה ההזדמנות. ויש מי שכבר גילו את השיטה ששינתה להם את החיים – והיא מתחילה דווקא מהקול הפנימי (לימודים)

ציקי גל|מקודם|
3