החוק הנודע שכבר מופיע בחז"ל

האם עדיף להיות מומחה לדבר אחד או 'מבין' בכמה עניינים | הכירו את חוק סימלר

בעידן של ריבוי אפשרויות, חוק סימלר מציע עיקרון פשוט: הדרך לעושר ולעוצמה אישית אינה דרך להיות "די טוב" בהכל — אלא בלהיות יוצא דופן בתחום אחד. מה הם שורשי העיקרון הזה, הדמויות היסטוריות שהגשימו אותו, וכיצד גם המקורות היהודיים תומכים בגישה של התמקצעות וייחוד (פסיכולוגיה)

טוב ציפור אחת ביד משתיים על העץ (צילום: א.ל)

בתרבות שמקדשת "ריבוי כישורים", שבה קורות חיים מתהדרים ביכולות מגוונות — מהשקעות ועד תכנות, ממוזיקה ועד ניהול מוצר — צומחת תפיסה הפוכה, כמעט מהפכנית: חוק סימלר. העיקרון, שמיוחס לדומיניק סימלר (Dominic Simler) ולאחרים בעולם החשיבה הכלכלית, טוען:

“הכסף הגדול לא מגיע מהיכולת לעשות הרבה דברים — אלא מהיכולת להיות הטוב ביותר בדבר אחד.”

המשמעות ברורה: מי שמגיע לרמות הגבוהות ביותר של מומחיות בתחום אחד — נהנה מיתרון שאין לאחרים, משוק ייחודי, ומיכולת לתמחר את עצמו גבוה. לעומת זאת, מי שמפוזר — לא בונה לעצמו ערך בר-קיימא.

עקרון זה מוכר גם ככלל ה-Superstar Effect, שהוזכר בכלכלה על ידי שרווין רוז (Sherwin Rosen) בשנות ה־80: בשווקים מבוססי כישרון, המובילים שבחברה גורפים את רוב ההכנסות. שחקן טניס מדורג ראשון, למשל, ירוויח פי עשרות ממי שבמקום ה־100 — לא כי הוא פי עשרה טוב, אלא כי הוא מספר אחד.

היסטורית, ניתן לראות את חוק סימלר בדמויות כמו תומאס אדיסון, שהתמקד בחדשנות טכנולוגית בלבד והגיע בה להישגים בדמותם של יותר מ־1,000 פטנטים; או מארק צוקרברג, שהתמסר כמעט בלעדית לבניית פלטפורמה חברתית אחת — פייסבוק שהפכה אותו להיות מעשירי העולם. אפילו סטיב ג'ובס נודע ביכולת לזקק את מאמצי אפל למספר מצומצם של מוצרים שהוא שלט בהם עד רמת הבורג.

אבל לא רק בתחום הייטק. גם ברפואה, עורך דין או טבח – מומחיות עמוקה בתחום צר היא מפתח לביקוש גבוה, לתמחור ייחודי ולמיתוג אישי ברור.

ומה לגבי היהדות?

אך כמו במקרה של רעיונות רבים אחרים, גם פה חז"ל הקדימו את הכלכלנים וההרעיון של התמקצעות, או פיתוח מצוינות ממוקדת, מופיע במקורות רבים. אחד הביטויים לכך נמצא בספרא (פרשת מצורע, פרשת זבים ה, סוף פרק ז) בפתגם הנודע אותו אמר רבי עקיבא: "תפסת מרובה – לא תפסת". כלומר, מי שתופס הרבה – לבסוף אינו תופס דבר. זו הזהרה מפיזור יתר המעודדת התמקדות.

גם מהרמב"ם, בהלכות תלמוד תורה (ג יג), ניתן לראות את ערך ההתמדה: "אין אדם לומד רוב תלמודו אלא בלילה", כלומר — הצלחה בלימוד באה מהתמדה והתמקדות שבדרך כלל מספק הלילה השקט. ואף מעניין לציין כי מסופר על הרמב"ם עצמו שאמר "מימי לא נצחני אדם אלא בעל מלאכה אחת" כשכוונתו על הראב"ד שהיה עוסק רק בתורה ולא במלאכה ואילו הוא עצמו נאלץ לשמש גם כרופא, ודבר זה הביא להראב"ד בהשגותיו 'לנצח' את הרמב"ם (שו"ת חוות יאיר סי' מג).

עוד מקור לכך מופיע בפירושו של רש"י (ויקרא כו ג) – "אם בחוקותי תלכו": רש"י מסביר שמדובר על "שתהיו עמלים בתורה". עמילות — כלומר שקידה והתמדה בתחום אחד — היא הבסיס לקיום מוצלח.

גם בחסידות מדברים על העבודה "בנקודה", על כך שלכל יהודי יש "שליחות ייחודית" שעליו לגלות ולממש. זהו שורש נוסף של חוק סימלר — לא לפזר כוחות, אלא לחפור לעומק בזהותך ובכישוריך.

מה זה אומר בפועל?

החוק אינו טוען שריבוי כישורים רע, אלא שבלב הקריירה שלך צריך להיות עמוד שדרה ברור. אתה יכול לדעת גם לבשל וגם לעצב, אבל אחד מהם צריך להיות התחום שבו אתה נחשב יוצא דופן — כי לשם זורמים המשאבים, השם, והביקוש.

אז כיצד ניתן ליישם? טיפים למימושו של חוק סימלר

  • שאל את עצמך: במה אני טוב פי 10 מהממוצע?
  • קבל החלטה מודעת: במה אני מוכן להתמחות לאורך זמן?
  • בנה לעצמך שם בתחום — כתיבה, הרצאות, מיתוג אישי.
  • אל תתפזר – זכור שדיוק מביא ערך, פיזור מביא בלבול.

חוק סימלר הוא קריאת כיוון לאלו שמרגישים מוצפים באפשרויות. בעידן שבו כולם יודעים לעשות קצת מהכל — דווקא מי שיודע לעשות משהו אחד ממש טוב, הוא זה שמושך את ההזדמנויות הגדולות. ומי יודע? אולי אותו תחום צר יהפוך גם לשליחות עמוקה.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (95%)

לא (5%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

7
כתבה נחמדה, חוץ מהפירוש של רש"י והרמב"ם, הרי הלימוד בלילה, לא מפני שהוא שקט וממוקד... והעמלים בתורה... התורה שלנו ברוך השם עמוסה בתחומים זו ממש הדוגמא הלא נכונה לשייך לחוק הזה... ראיתם פעם מישהו שמתמקד רק בתחום אחד בתורתנו הקדושה? נניח אחד שלומד רק נ"ך ופירושיו?
אליהו
בטח בגלל שהלילה הוא שקט וניתן לעסוק בו בתורה ללא טירדה אין שום פירוש אחר. ובכלל, זה נכון מאוד, הלילה מספק יכולת להתמיד ולא להתפזר. השקט חשוב לזה תודה על הכתבה
יוחנן
6
פשוט: רק ש"ס!!!! יאללה שטאייגען
יוסי
מהנדסים והגיע למקום ה58 והמכובד נכון השאלה במה מתמקדים זה יכול להיות לחיות בשמחה לעבוד את השם בשמחה, בדבקות ולא ראינו שהמצויינים בתחומי העולם הזה מצטיינים גם בלהיות מאושרים כי כל המיקוד של ם הוא במה צריך להשתפר ולא נהנים ממה שקיים
המטרה יכולה להיות גם
5
כל הכתבות פה מעניינות מאוד קצרות וברורות ולגבי מגיב מס' 2 לא מדובר בהזנחת תחום מסוים אלא בהתמקדות בדבר מסוים כגון, מומחה לסתם, מילה שחיטה, מומחה בזוגיות, מבלי להזניח את שאר לימודי הקודש.
איתי
4
המטרה של כותב הכתבה היא להרוויח כסף ולכן הוא מציע להתחרות ב10000000
השאלה מה המטרה, להיות מצויין,
נראה שכתבת את התוגבה מתוך שינה מציע מה? ולא כל דבר בחיים הוא כסף
משה
המגיב הקודם התכוון כנראה למילים: במה אתה טוב פי 10 מהממוצע? שזה אומר להתחרות במיליארדי אנשים
יהושע
3
הרעיון ידוע במילים: אל תהיה ברווז. חפשו בגוגל .
הנדסאי
2
איזו כתבה איכותית, מעניינת ומושקעת! תמישיכו לתת לו במה, הוא כותב ממש טוב!
אברהם
1
תפסת מרובה לא תפסת הוא בתלמוד מסכת סוכה מעבר לכך העיקרון של תפסת מרובה לא תפסת שונה מהעיקרון של סימלאר למעשה העיקרון אומר כי במצב של בחירה בין יחסים האחד גדול והשני קטן הרי שיש לבחור בקטן שכן המרובה לא ניתן לתפיסה
יאיר
הספרא הוא חיבור שקדם לתלמוד בבלי...
אפרים
לא מדוייק תפסת מרובה לא תפסת זה להתמקד בדבר אחד ולא בשני דברים ולא רק בדבר קטן ולא בגדול זה עיקרון שנכון בווריאציות שונות פשוט
משה

אולי גם יעניין אותך:

עוד בפסיכולוגיה: