
הרוזמרין (Rosmarinus officinalis), עשב תיבול ריחני שמקורו בים התיכון, הופך בשנים האחרונות מגיבור קולינרי לכוכב בריאות בולט - במיוחד בכל הנוגע למוח, דלקות ומערכת החיסון.
הרבה לפני שנכנס לסירים, יוחס לרוזמרין בימי יוון ורומא העתיקה סגוליות לשיפור הזיכרון והריכוז. כיום מחקרים מודרניים מאשרים: שאיפת ניחוח הרוזמרין אכן משפרת ביצועי זיכרון במבחנים קוגניטיביים, לעומת שהייה בחלל נטול ריח.
כיצד הרוזמרין פועל במוח?
הרוזמרין מגביר זרימת דם, ובכך מספק יותר חמצן וחומרי הזנה למוח – מה שמשפר חדות מנטלית. במקביל, יש לו השפעה מרגיעה: ניחוחו מסייע בהפחתת חרדה ושיפור השינה, מה שתורם לריכוז טוב יותר ולשימור זיכרון.
הרוזמרין מכיל תרכובות הפעילות על מתווכי המוח, כמו 1,8-צינאול, שמונע פירוק של אצטילכולין – מוליך עצבי מרכזי ללמידה וזיכרון. כך הוא תומך בתפקודי קוגניציה, בעיקר עם ההזדקנות.
בנוסף, הרוזמרין עשיר בנוגדי חמצון המגנים על תאי מוח מנזק חמצוני – גורם משמעותי לירידה קוגניטיבית.
פורץ דרך במחקר האלצהיימר
מרכיב בשם חומצה קרנוסית (carnosic acid), נחשב לאחד הנוגדי חמצון והדלקת החזקים בצמח – ומסייע להגן על תאי מוח, במיוחד מפני נזקים האופייניים לאלצהיימר. בשנת 2025 פותח נגזר יציב של החומצה, diAcCA, שהראה במחקרים בבעלי חיים שיפור בזיכרון, ריבוי קשרים עצביים וירידה בחלבוני אלצהיימר מזיקים.
המנגנון של diAcCA ייחודי: הוא פועל רק באזורים דלקתיים במוח - תכונה שמפחיתה תופעות לוואי. במחקרים בעכברים לא זוהתה רעילות, ונרשמו שיפורים מובהקים בתפקוד הקוגניטיבי.
יתרונות גופניים נוספים
הרוזמרין בשימוש מסורתי להרגעת מערכת העיכול, הפחתת דלקות ואף שיפור עור - כולל טיפול באקנה ואקזמה. שמן הרוזמרין אנטי-מיקרוביאלי, ובעל פוטנציאל לשימור מזון ויישומים פרמצבטיים.
זהירות ותופעות לוואי
רוזמרין נחשב בטוח בצריכה רגילה, אך מינונים גבוהים - כמו תמציות מרוכזות - עלולים לגרום להקאה, ולעיתים רחוקות לעוויתות, בעיקר בקרב אנשים עם אפילפסיה. הריון ומטופלי מדללי דם נדרשים להיוועצות רפואית.
הרוזמרין, אם כך, מוכר לכם כעשב תבלין או כצמח אותו מחלקים בבית הכנסת עבור בשמים להבדלה - אבל הוא בהחלט מסתמן כתרופה טבעית עם היסטוריה עתיקה וגיבוי מדעי מודרני. בתוספת ההתקדמות במחקר תרכובות כמו diAcCA, ייתכן שבעתיד הקרוב נראה אותו משולב בטיפולים חדשניים למוח ועוד.
0 תגובות