במעמד הנחת אבן הפינה לשכונת נאות הפסגה במודיעין עילית, הועף כובעו של הגר"ש אויערבאך, בשל הרוח העזה והוא התבטא "שאוירא דארץ ישראל מחכים" | 25 שנים אחרי, קורמת לה עור וגידים התוכנית לחיבור בנימין עם מודיעין עילית | הישוב שדה אפרים קיבל תוכניות ענק להרחבה של 7000 יח"ד לציבור החרדי | שביל המעיינות - טיילת הגיבורים, יחבר את דולב עד העיר החרדית | ישראל שפירא עם הפרטים ותיעוד מחול המועד (חרדים, בארץ)
מתחת להיכל הישיבה המרכזי ב"חצר שטרויס" משתרע מכלול תת-קרקעי מורכב, החצוב בחלקו בסלע הטבעי ומקושר במעברים מקורים וקשתות אבן מאסיביות | במרחב זה נהגו חכמי המוסר והגאונים הליטאים להתבודד ולשקוד על תורת הסוד וקבלת הגר"א | פרק 4 בסדרה (היסטוריה)
ביקור בערב חג בנחל בצת גילה כי המים חזרו לנחל האהוב | מדובר בכמה בריכות, שהמזרחית שבהן נקייה לגמרי וכשירה לטבילה | הנחל, המכונה ואדי כרכרה, הוא הצפוני מנחלי הגליל המערבי | ומה קרה עד היום שלא היה שם מים? (טיולים)
"כיון שזקנתי וחסרו לי שיניים, הרי חסר לי שומר אחד, לפיכך ירא אני מלפתוח את פי", כך דחה גאון תנועת המוסר רבי איצ'לה בלאזר את הבקשה שישא דברים במעמד קבלת הפנים שנערך לכבוד עלייתו לארץ ישראל בנמל יפו במעמד הראי"ה קוק (היסטוריה)
בדרום הר חברון שופץ לאחרונה בור מים עתיק מרהיב ביופיו - "מצפה אש"ש" | במקום יש פינת נוי עם צמחייה יפה ולידה ספסל נדנדה, ומהמצפה נשקפת תצפית רחבה | עיקר העיקרים הוא הבור עצמו ששיפצו ומילאו במים חדשים. המים צלולים ונהדרים, בעומק של כמטר וחצי (טיולים)
"חצר שטרויס" תפקדה כנווה מדבר רוחני, שבו התקיימה קהילה עצמאית כמעט לחלוטין, הרחק מהפוליטיקה והסערות הציבוריות שפקדו את ירושלים של סוף התקופה העות'מאנית | הדמות המרכזית והמשפיעה ביותר שהטביעה את חותמה על החצר הייתה דמותו של הגאון רבי יצחק (איצ'לה) בלאזר זצ"ל | פרק 2 (היסטוריה)
צמוד לכביש, בצל קיר סלע עצום ולצד 3 ספסלים קסומים מסתתר אחד ממקורות המים הנפלאים ביותר בדרום הר חברון | סולם ברזל חזק יוריד אתכם אל חלל רחב מלא מים. המים צלולים כל כך שרואים כל אבן בקרקעית (טיולים)
בחצר שטרויס, שברחוב הע"ח 20 בלב שכונת מוסררה בירושלים, התגוררו גדולי המוסר המפורסמים ביותר של הדור שעלו מליטא והתיישבו בירושלים | במרכז החצר, הוקם מבנה לישיבת "אור חדש" | מתחת לישיבה קיים מרתף נסתר המכונה "מרתף ניסים וישועות" | פרק 1 (היסטוריה)
הבריכה בעומק של כחמישה מטרים ובשטח של כעשרה על עשרים מטרים. יורדים אליה בסולם ברזל קבוע, דרך פתח בפינה הדרום-מזרחית. מהאזור נשקף נוף פתוח מערבה, לכיוון בית שמש | ישראל שפירא ביקר בבור דוד ואחיקם המחודש שבתלם (טיולים)
ביקור בחוות מעוז צור, היישוב החדש שעלה על הקרקע בערב פסח תשפ"ו במערב בנימין, חשף אזור אותו מזהים חוקרים את "גיא הצבועים" המקראי | ישראל שפירא מתעמק בסוגיה גאוגרפית תנ"כית חז"לית מרתקת (בארץ)
עם ישראל על שלל זרמיו ועדותיו יעמוד ביום הראשון של ראש השנה, בתפילה ללא קול שופר | אך לפחות שני מניינים מתכננים לתקוע השנה - על אף שראש השנה חל בשבת | האחד בראשות רב חרדי והשני בראשות הרב ישראל אריאל (מגזין כיכר)
לפני שבועות מספר, בסיור שערך ישראל שפירא בשכונת גאולה הירושלמית, הוזמן הרב בועז נקי, דובר הפלג הירושלמי, לשיחת "השקפה" | הרב נקי, הידוע בסגנונו החריף והבלתי מתפשר, לא חסך את שבט לשונו מאף גורם בציבור החרדי | צפו (חרדים)
אצל טרוצקי ואצל חומייני, הקומיסר הוצמד לקצין שהחזיק בסמכות והקומיסר דאג שהוא לא יסטה | בדגל התורה הסדר הפוך: המפקדים הוותיקים נשלחו הביתה והקומיסרים החדשים הוצבו לצד היורשים (היסטוריה)
באחד הכפרים שממערב לעיר חברון נחשף בימים האחרונים מכלול קבורה עתיק ומרשים | במהלך העבודות נחשפה כניסה לשתי מערות קבורה עתיקות -זה מה שהתגלה בהם (היסטוריה)
בשבת האחרונה, בוצעו בעין ג'ונס עבודות להריסת תקרות, כך נודע ל'כיכר השבת' | העבודות בוצעו בניגוד לפסק דין הנוגע למעיין | שוטרת הוקלטה במקום טוענת שניתן אישור לעבוד בשבת קודש | מי ידע מהעבודות ומי הופתע מחילול השבת? (חדשות)
בעולם הליטאי האמרה "דגים שבים רועדים" היא סמל ה"אלול", ואילו בעולם החסידי אמרת "המלך בשדה" היא הסלנג המדובר | מחקר תורני בדק ומצא מאיפה בא "המלך" הזה? (היסטוריה)
היום י"ז באלול לפני 78 שנים, בשנת תש"ח, הוא היום שבו הושלם פירוק האצ"ל וסיפוחו לצה"ל, עם פירוק הגדוד הירושלמי | 46 שנה אחרי, חוזר אותו תאריך ולפני 32 שנים שוב השמאל בשלטון, ובראשו אותו יצחק רבין | באותו י"ז באלול נחתם הסכם ראשוני בין ישראל לאש"ף - חלק מתהליך אוסלו (היסטוריה)
בעולם המוסר, החשש התמידי הוא מהדימוי העצמי המנופח, כמו זה שעלול להיווצר מנסיעה במרכבה. בעולם החסידי, לעומת זאת, כבוד הרבי הוא ערך עצמאי. מי שנוסע במרכבה איננו "מתגאה" - הוא ממלא תפקיד. וההולך ברגל, במבט הזה, דווקא הוא הפוגם בכבוד התורה (היסטוריה)